Najboljim hotelima i restoranima uručeni sertifikati

Bez autora
Aug 15 2013

Ulcinjski hotel Otrant i podgorički hoteli Aria i Aurel dobitnici su sertifikata za bezbjednost hrane koje su im dodijeljene kroz projekat koji realizuju Udruženje hotela Crne Gore, Zanatsko preduzetnička komora i glavni grad Podgorica. Projekat, čiji je cilj poboljšanje bezbjednosti hrane i brige o klijentima u turističkoj privredi Crne Gore, dio je prekograničnog IPA projekta Crne Gore i Albanije, a jedan od njegovih najvažnijih segmenata bilo je takmičenje i uručivanje sertifikata hotelima i restoranima. Priznanja za bezbjednost hrane dobili su hotel Zija, restorani Plavnica i Carine. Dobitnici sertifikata za brigu o klijentima su hoteli Zija, ulcinjska Laguna, Ivanov Konak sa Cetinja i podgorički Aria i M Nikić, ali i restorani Maša, Imanje Knjaz, Garden, Gudfelas, Venom i Per sempre.

Najboljim hotelima i restoranima uručeni sertifikatiUlcinjski hotel Otrant i podgorički hoteli Aria i Aurel dobitnici su sertifikata za bezbjednost hrane koje su im dodijeljene kroz projekat koji realizuju Udruženje hotela Crne Gore, Zanatsko preduzetnička komora i glavni grad Podgorica.

Projekat, čiji je cilj poboljšanje bezbjednosti hrane i brige o klijentima u turističkoj privredi Crne Gore, dio je prekograničnog IPA projekta Crne Gore i Albanije, a jedan od njegovih najvažnijih segmenata bilo je takmičenje i uručivanje sertifikata hotelima i restoranima.

Priznanja za bezbjednost hrane dobili su hotel Zija, restorani Plavnica i Carine.

Dobitnici sertifikata za brigu o klijentima su hoteli Zija, ulcinjska Laguna, Ivanov Konak sa Cetinja i podgorički Aria i M Nikić, ali i restorani Maša, Imanje Knjaz, Garden, Gudfelas, Venom i Per sempre.

Bolji u Podgorici

Izvršni direktor Zanatske komore Boris Marđonović je na dodjeli sertifkata kazao da u Crnoj Gori postoji velika potreba za poboljšanjem bezbjednosti hrane i brige o klijentima u turizmu.

Rezultati takmičenja, u kome je učestvovalo 67 hotela i 23 restorana iz devet prekograničnih gradova, pokazali su, kada je naša zemlja u pitanju, da u bezbjednosti hrane i brige o klijentima, hoteli i restorani iz Podgorice prednjače u odnosu na primorske.

- I mi smo se iznenadili, s obzirom na broj ugostiteljskih objekata na Primorju i Podgorici. Samo smo primijetili da su najviše poena iz brige o klijentima i bezbjednosti hrane imali hoteli iz Podgorice – objasnio je Marđonović.

On je pojasnio da je Udruženje hotela Crne Gore pripremilo ček-liste sa najsavremenijim standardima iz bezbjednosti hrane i brige o klijentima, koji se primjenjuju na dobrovoljnoj osnovi i upoznalo sa njima vlasnike i menadžere hotela i restorana u Crnoj Gori.

- Svi hoteli koji uvedu i poštuju standarde za brigu o klijentima i principe bezbjednosti hrane dobiće od udruženja sertifikat, koji zamjenjuje HACCAP. Time će izbjeći visoke troškove uvođenja ovog sistema i dodatno profitirati od ugleda, koji sa sobom nosi preporuka branše – rekao je Marđonović.

Oduševljen gost

On je naveo da je najveći broj preduzeća smatralo da je krajnji cilj zadovoljan gost, što je napušteno još prije 20 godina, jer se to podrazumijeva, a današnji cilj je oduševljen gost.

- Očigledni su napori vlasnika i značajne investicije u kuhinjsku infrastrukturu, ali sa primjetnim individualizmom u planiranju. Na terenu su vidljivi veliki nedostaci u obazovnom sistemu, a pogotovo hendikep usljed nepostojanja majstorskog ispita za kuvarski zanat – rekao je Marđonović.

On je kazao da je važno imati ujednačen sistem na nivou države, a Udruženje hotela nastoji da se uvede kategorizacija usluge, a ne objekta.

Marđonović je naveo da je projekat imao za rezultat i uključenje 67 hotela iz Crne Gore i 13 iz Albanije u Globalni distributivni sistem – GDS i Internet distributivni sistem IDS, čime se povećala njihova vidljivost za sve kategorije turista i putnika. Kroz projekat je izrađen i internet portal www.zanapredak.me , turistička brošura, omogućeno učešće 50 ugostitelja na sajmovima turizma, a napravljena i analiza trendova u turizmu na važnim evropskim tržištima.

Predsjednica ZPK i Udruženja hotela Crne Gore Dragica Drekalović, koja je predstavnicima hotela i restorana uručila sertifikate, ukazala je na važnost bezbjednosti hrane u smislu postizanja bolje konkurentnosti.

Ona je kazala da udruženje od 2004. godine konstantno radi na standardizaciji hotela i restorana, putem obuka, kao i da je rezultat već vidljiv.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik